tiistai 14. toukokuuta 2019

Panu Pihkala: Päin helvettiä? - ympäristöahdistus ja toivo

Panu Pihkala tarjoaa mielenkiintoisen näkökulman niihin pelkoihin ja siihen ahdistukseen, jota ihmastonmuutoksen uhka ihmisille aiheuttaa: Päin helvettiä? - ympäristöahdistus ja toivo (Kirjapaja, 2017; ISBN 978-952-288-638-5).



Kirja on positiivisen sävyinen, mutta ei kaihda katsomasta suoraan kohti sitä mitä on tapahtumassa. Uhkaava katastrofi saa ihmiset tekemään asioita jotka eivät ole rationaalisia, tapahtuvan kieltämisestä alkaen.

Oikeastaan kyse on samanlaisesta tilanteesta kuin kohdattaessa tieto läheistä ihmistä parantumattoman taudin takia odottavasta kuolemasta. Joku kieltää tapahtuvan, joku hakee apua huuhaa-terapioista, joku sulkee koko asian mielestään.







Uutiset ympäristöön liittyen ahdistavat: ilmastonmuutos etenee, sademetsiä hakataan ja monet maailmanpäättäjistä vaikuttavat välinpitämättömiltä. Miten olla toiveikas, kun koko maailma tuntuu olevan menossa päin helvettiä?

Ympäristötutkija Panu Pihkala auttaa ymmärtämään ympäristöasioihin liittyviä henkisiä ulottuvuuksia. Hän tarjoaa välineitä omien tunteiden käsittelyyn ja valmiuksia auttaa toisia ihmisiä kohtaamaan ympäristöahdistus. Toivon näköaloja on etsittävä yhdessä.

Päin helvettiä? on ensimmäinen suomenkielinen teos ympäristöahdistuksesta. Psykologia, sosiologia ja teologia auttavat ymmärtämään, miksi ympäristön tuhoutumista on vaikea käsitellä. Kirja soveltuu kaikille maailmankatsomuksesta riippumatta, vaikka sen lopussa käsitellään ytimekkäästi kristillisen ajattelun tarjoamia näkökulmia ympäristökysymyksiin.

Toivoa on. Annetaan sille mahdollisuus.

TT Panu Pihkala työskentelee monitieteellisen ympäristötutkimuksen parissa Helsingin yliopistossa. Hän on mukana käytännön ympäristötyössä ja hänet tunnetaan etenkin kristillisen ympäristökasvatuksen kehittäjänä.



torstai 9. toukokuuta 2019

Markku Into ja Heikki Kännö: Paha hämärä

Markku Into ja Heikki Kännö tarjoavat eriskummallisen sarjakuvan Turusta, enkä edes tiedä miten tämä tuli kirjastosta lainatuksi, jotenkin vain tarttui mukaan: Paha hämärä (Amanita, 1998; ISBN 951-95973-9-5).



Mustia sävyjä riittää, enkä oikein osaa sanoa mitä sanottavaa sarjakuvalla on, mutta mieleen se kyllä jäi, mikä lienee hyvä asia. Värisyttää.





Tarina rikoksesta, rangaistuksesta ja Kierkegaardista Turussa.

Tarinan tapahtumat alkavat joulukuisena iltana Hassen pubissa. Kahden miehen kohtaaminen sinkoaa meidät Raunistulan vapaavaltion ytimeen - Virusmäentielle. Onnettomat yhteensattumat alkavat vääjämättä kehittyä kohti synkkää päätepistettään. Kun pölyhiukkaset tanssivat sottiisia valonläikkeissä, paha hämärä laskeutuu henkilöiden ylle ja Sören aloittaa hirmutyönsä.



tiistai 7. toukokuuta 2019

Tara Westover: Opintiellä - muistelma

Tara Westover kertoo tarinan elämästä jollaista ei toivoisi kenenkään kohdalle osuvan: Opintiellä - muistelma (Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2018; suom. Tero Valkonen; ISBN 978-951-31-9283-9).



Kirja kertoo Idahon vuorilla asuvasta perheestä, joka on yhteiskunnasta irrallaan ja elää perheenisän kummallisten uskomusten ja harhojen värittämässä maailmassa. Koulua ei käydä, ja maailmanloppu on koko ajan tulossa.





"Ymmärsin että tämä yksi asia, enemmän kuin mikään toinen, erotti minun perheeni muista: me emme käyneet koulua."

Tara Westoverin Opintiellä on uskomaton selviytymistarina syrjäytymisestä ja koulutuksen voimasta. Sitä verrataan Villiin vaellukseen, Seitsemännen portaan enkeliin ja muihin suurmenestyksiin.

Totuus on tarua ihmeellisempi, näin voi todella sanoa Tara Westoverin elämästä. Hän kasvoi Idahon vuorilla perheessä, joka odotti maailmanloppua ja vihasi yhteiskuntaa, koulutusta ja lääketiedettä. Isän valta oli ehdoton hulluuden rajoille asti. Tara oppi keräämään yrttejä ja työskentelemään romuttamossa, mutta luokkahuoneeseen hän astui ensi kerran vasta aikuisuuden kynnyksellä. Saadakseen koulutuksen Taran oli jätettävä entinen elämänsä ja otettava petturin rooli perheessään, eikä opintie ollut helppo: millaista on astua yliopistoon täysin itseoppineena ja takametsistä tulleena, vailla mitään sosiaalisia tietoja ja taitoja? Opintiellä kertoo huikean tarinan rakkaudesta ja julmuudesta perheen sisällä, suuresta lahjakkuudesta ja sisäisestä palosta, jotka johdattavat nuoren tytön kohti mahdottomalta tuntuvaa päämäärää.

"Vaikuttavin mahdollinen tarina koulutuksen mullistavasta voimasta." The Bookseller

"Huikea kertomus syrjäytymisestä, sekasorrosta, epätietoisuudesta ja menestyksestä." Kirkus Reviews

"Isku sisimpään, hitaasti palava liekki, kiihkeä syytös, rakkauskirje." Kirjailija Claire Dederer

"Ihmeellinen. Uskomaton lahjakkuus, täysin kukkaan puhjenneena. Ei ole sen veroista." Stephen Fry

Tara Westover (s. 1986) kasvoi Idahossa eikä saanut lainkaan opetusta ennen yliopistoa. Hän valmistui Brigham Young Universitysta vuonna 2008 ja sai stipendin Cambridgeen. Jatko-opintojensa aikana hän vietti vuoden vierailevana tutkijana Harvardissa ja väitteli Cambridgessa tohtoriksi historian oppiaineesta vuonna 2014. Opintiellä on hänen ensimmäinen kirjansa.



torstai 2. toukokuuta 2019

Daina Ramey Berry: The price for their pound of flesh - the value of the enslaved from womb to grave in the building of a nation

Daina Ramey Berry kertoo mitä orjien omistaminen tarkoitti USA:lle ja miten orjista pyrittiin saamaan maksimaalinen taloudellinen hyöty: The price for their pound of flesh - the value of the enslaved from womb to grave in the building of a nation (Beacon Press, 2017; ISBN 978-0-8070-4762-0).



Kirjan teksti on kuivan toteavaa, asiantuntevaa, mutta lukijana oli pakko moneen otteeseen laittaa kirja hetkeksi sivuun, niin pahaa teki. Tällaisia me ihmiset olemme toisille ihmisille. Jos vain taloudellinen hyöty on riittävän merkittävä, mikään ei estä orjuuttamasta toisia ihmisiä, ja yhteiskunta sulkee silmänsä siltä mitä tapahtuu.





Groundbreaking look at slaves as commodities through every phase of life, from birth to death and beyond, in early America The Price for Their Pound of Flesh is the first book to explore the economic value of enslaved people through every phase of their lives--including from before birth to after death--in the American domestic slave trades.

Covering the full "life cycle" (including preconception, infancy, childhood, adolescence, adulthood, the senior years, and death), historian Daina Berry shows the lengths to which slaveholders would go to maximize profits.

She draws from over ten years of research to explore how enslaved people responded to being appraised, bartered, and sold. By illuminating their lives, Berry ensures that the individuals she studies are regarded as people, not merely commodities. Analyzing the depth of this monetization of human property will change the way we think about slavery, reparations, capitalism, and nineteenth-century medical education